Wat kan ik met deze ingredienten?

Deel en bespreek recepten met anderen. Culinaire hoek. Vragen en tips!

Moderators: Morality, Martine

Plaats reactie
Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Martine »

De veganchallenge heeft ook een recept voor wentelteefjes: http://www.veganchallenge.nl/wentelteefjes/
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Raynak
Berichten: 231
Lid geworden op: di mei 22, 2012 14:11

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Raynak »

3 verschillende soorten wentelteefjes, met een filmpje erbij: http://ecoveganfood.blogspot.nl/2011/09 ... toast.html

Raynak
Berichten: 231
Lid geworden op: di mei 22, 2012 14:11

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Raynak »

Raynak schreef:Kan zo snel het recept met de cashew cream dat ik gebuikt heb helaas even niet vinden (als ik hem nog vind dan post ik 't nog wel).
Gevonden :D
Stond in 'Becoming Vegetarian':

Cashew French Toast

If you can’t imagine French toast without eggs, you are in for a
pleasant surprise. This version is easy and delicious. If you are slicing
your bread, cut thick slices.

½ cup “raw” cashew pieces 125 mL
1 cup fortified soymilk 250 mL
½ tsp vanilla 2 mL
1 Tbsp maple syrup 15 mL
2 tsp high oleic sunflower or 10 mL
safflower oil
6 slices of whole grain bread 6

In a blender, grind cashews to the consistency of a powder. Add
soymilk, vanilla, and maple syrup, and puree. Pour mixture into a
shallow bowl or casserole dish. Heat a heavy skillet on medium
heat. (A good non-stick skillet is best; however, any heavy skillet will
do. See page 372 for more information on skillets.) If using a nonstick
skillet, lightly oil or spray the pan. Preheat pan on medium
heat. If using a cast iron or other heavy skillet, generously oil the
pan. Dip the bread in the cashew mixture, then place two or three
pieces on the skillet (depending on skillet size). Do not overlap the
French toast; instead leave a little space between pieces. Cook until
nicely browned, then flip the French toast and cook on the other
side. Serve hot with Jiffy Fruit Sauce (page 385), maple syrup, or
chopped fresh fruit. Makes 6 slices.

Per slice (without oil): calories 169, protein 6 g, fat 7 g, carbohydrate 23 g,
dietary fibre 2 g, calcium 77 mg, iron 2 mg, magnesium 64 mg, sodium 173 mg,
zinc 1.4 mg, folate 32 mcg, riboflavin 0.1 mg, vitamin B12 0.5 mcg, vitamin C 0
mg, vitamin E 1.1 mg, omega-3 fatty acids 0 g
% calories from: protein 13%, fat 36%, carbohydrate 51%
Laatst gewijzigd door Raynak op zo dec 29, 2013 22:54, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Bonnie
Berichten: 1578
Lid geworden op: vr mei 18, 2007 21:55
Contacteer:

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Bonnie »

Als ik wentelteefjes maak gebruik ik het recept uit Vegan with a Vengeance, met kikkererwtenmeel in plaats van ei. Hier het recept: http://www.theppk.com/2008/10/fronch-toast/
Ik vind die altijd erg lekker en ook simpel om te maken, maar de andere ideeën hier klinken ook goed!

Luna
Berichten: 403
Lid geworden op: vr okt 25, 2013 21:17

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Luna »

Ik heb ze ook al gemaakt zonder ei, ongeveer volgens het recept van de vegan challenge. Zeker net zo lekker. :)

Sandra
Berichten: 294
Lid geworden op: do nov 07, 2013 22:33
Leefwijze: flexanist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Sandra »

Renee1137 schreef:
Goeie vraag :P bij mij werkt het ook aardig zonder ei, en met gezoete sojamelk (plus extra suiker) is dan het lekkerst. Maar het ligt denk ik ook een beetje aan de pan waarmee je het doet. Bij een kennisje van mij ging het namelijk geheel perfect zonder ei (en met sojamelk), bij mij wel aardig maar naar mijn gevoel toch niet helemaal zo goed als zou kunnen.
Ha daar was ik nog niet opgekomen, gewoon zonder ei proberen ;-)
Er zijn normaliter natuurlijk verschillende opties voor het vervangen van ei (appelmoes, geweekte lijnzaad, aardappelzetmeel, etc. etc.) al naar gelang de functie van het ei in het gerecht, maar ik kan me hier niet helemaal bedenken wat het ei precies doet en hoe je het dan het beste zou kunnen vervangen als je dat toch nodig zou vinden. Misschien heeft iemand anders er ervaring mee (maar het is het waard om een klein stukje met alleen sojamelk te proberen!)
Ja ik zat ook aan appelmoes of banaan te denken, want zoet maar het leek me erg klef zo?
Brchj schreef:
Grappig, ik zat laatst aan precies hetzelfde te denken. Lekker, en makkelijk zo op zijn tijd.

Ik ga het eens proberen zonder ei vervanger, gewoon (soja)melk, en flink wat kaneel/suiker en dan de pan in.
Okidokie, ik hoor het graag!!
Raynak schreef:
Je zou cashew cream (cashewnoten weken en daarna in de blender/keukenmachine/staafmixer) of geprakte banaan kunnen gebruiken.

Kan zo snel het recept met de cashew cream dat ik gebuikt heb helaas even niet vinden (als ik hem nog vindt dan post ik 't nog wel).
Heb er wel nog eentje met banaan: http://engine2diet.com/recipe/french-toast/

http://engine2diet.com/wp/wp-content/up ... ngine2.png
Ah super, dankjewel Raynak!
Martine schreef:De veganchallenge heeft ook een recept voor wentelteefjes: http://www.veganchallenge.nl/wentelteefjes/
Sjips, daar had ik nog niet gekeken, dankjewel Martine!

Raynak schreef:3 verschillende soorten wentelteefjes, met een filmpje erbij: http://ecoveganfood.blogspot.nl/2011/09 ... toast.html
Handig, thanks!!!

Sandra
Berichten: 294
Lid geworden op: do nov 07, 2013 22:33
Leefwijze: flexanist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Sandra »

Raynak schreef:
Raynak schreef:Kan zo snel het recept met de cashew cream dat ik gebuikt heb helaas even niet vinden (als ik hem nog vindt dan post ik 't nog wel).
Gevonden :D
Stond in 'Becoming Vegetarian':

Cashew French Toast

If you can’t imagine French toast without eggs, you are in for a
pleasant surprise. This version is easy and delicious. If you are slicing
your bread, cut thick slices.

½ cup “raw” cashew pieces 125 mL
1 cup fortified soymilk 250 mL
½ tsp vanilla 2 mL
1 Tbsp maple syrup 15 mL
2 tsp high oleic sunflower or 10 mL
safflower oil
6 slices of whole grain bread 6

In a blender, grind cashews to the consistency of a powder. Add
soymilk, vanilla, and maple syrup, and puree. Pour mixture into a
shallow bowl or casserole dish. Heat a heavy skillet on medium
heat. (A good non-stick skillet is best; however, any heavy skillet will
do. See page 372 for more information on skillets.) If using a nonstick
skillet, lightly oil or spray the pan. Preheat pan on medium
heat. If using a cast iron or other heavy skillet, generously oil the
pan. Dip the bread in the cashew mixture, then place two or three
pieces on the skillet (depending on skillet size). Do not overlap the
French toast; instead leave a little space between pieces. Cook until
nicely browned, then flip the French toast and cook on the other
side. Serve hot with Jiffy Fruit Sauce (page 385), maple syrup, or
chopped fresh fruit. Makes 6 slices.

Per slice (without oil): calories 169, protein 6 g, fat 7 g, carbohydrate 23 g,
dietary fibre 2 g, calcium 77 mg, iron 2 mg, magnesium 64 mg, sodium 173 mg,
zinc 1.4 mg, folate 32 mcg, riboflavin 0.1 mg, vitamin B12 0.5 mcg, vitamin C 0
mg, vitamin E 1.1 mg, omega-3 fatty acids 0 g
% calories from: protein 13%, fat 36%, carbohydrate 51%
Super, dankjewel!! Handig dat de calorien en vet etc. erbij staan!!

Bonnie schreef:Als ik wentelteefjes maak gebruik ik het recept uit Vegan with a Vengeance, met kikkererwtenmeel in plaats van ei. Hier het recept: http://www.theppk.com/2008/10/fronch-toast/
Ik vind die altijd erg lekker en ook simpel om te maken, maar de andere ideeën hier klinken ook goed!
Klinkt goed, dankjewel Bonnie!
Luna schreef:Ik heb ze ook al gemaakt zonder ei, ongeveer volgens het recept van de vegan challenge. Zeker net zo lekker. :)
Ah super, thanks Luna!


Handig, ik zie gelijk allerlei leuke websites voorbij komen, thanks allemaal :)

Ananas
Berichten: 3353
Lid geworden op: za mar 01, 2008 20:21
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Ananas »

http://www.veganchallenge.nl/wentelteefjes/ :)

edit:
oh. ik had niet gezien dat we op een volgende pagina door waren gegaan met posten. Maar dit recept vind ik heel lekker en makkelijk!

Marianne
Berichten: 280
Lid geworden op: za dec 29, 2012 11:26
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Marianne »

Nog een variant, nu met silken tofu:
http://www.evavzw.be/index.php?option=c ... 396&ID=963

En meer een soort wenteltaartje van bananenbrood en chocola:
http://www.evavzw.be/index.php?option=c ... 396&ID=578

Brchj
Berichten: 394
Lid geworden op: wo jun 12, 2013 12:29
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Brchj »

Oepsie, dit had ik eerder moeten lezen. Vanochtend wentelteefjes gemaakt maar werd absoluut niet zoals het hoorde. Had alleen in sojamelk en kaneel gedoopt, maar het bakte aan en bleef ook te klef. Beetje faal dus, maar ik ga eens aan de gang met jullie tips, op zn tijd wel eens lekker als ontbijt hè :)
Lieve Nugget! <3
Clover

Brchj
Berichten: 394
Lid geworden op: wo jun 12, 2013 12:29
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Brchj »

Ik heb nog ongepeld hennepzaad in huis, wat moet ik daar in godsnaam mee? Ik weet niet eens of je ongepeld hennepzaad kunt eten?! En hier nog een rare vraag over dit zaad: als je het als 'superfood' koopt is het heel duur, maar hennepzaad wordt ook vaak gebruikt als aas voor vissen. Je kan het bij de dierenzaak al kopen, ik neem aan dat deze niet geschikt is dan voor menselijke consumptie, wat denken jullie?
En ik gebruik mijn chia zaad ook niet zo vaak, aangezien ik nooit yoghurt of smoothies eet :| Ik wil wel smoothies maken, maar als ik alles bij elkaar mik krijg ik één dikke bruine brei die er niet smakelijk uit ziet en die je met een lepel moet eten omdat hij zo dik is..
Lieve Nugget! <3
Clover

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Martine »

Ongepelde hennep eet ik vaak gewoon los uit het handje, of ik strooi het over een salade of muesli. Het heeft veel 'crunch', daar moet je van houden... Je kunt het ook even heel licht roosteren in een droge koekenpan.

De kwaliteitscontroles voor superfood hennep zijn strenger dan die voor dierenvoer, dus de kans dat er steentjes tussen zitten of dat het besmet is met en bacterie of schimmel is groter als je het in de dierenwinkel koopt. Neemt niet weg dat 'superfoods' vaak onevenredig duur zijn. Boerenkool en wortels zijn trouwens ook superfood, dus je hoeft niet per se je geld aan die gehypete dingen uit te geven.

Chia eet ik graag als chocoladepudding of in een drankje zoals chia fresca. Als je het in een smoothie doet kun je het misschien beter na het blenden toevoegen, zodat het niet zo'n brei wordt.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Ananas
Berichten: 3353
Lid geworden op: za mar 01, 2008 20:21
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Ananas »

We hebben hier een mega voorraad sesamzaad... iemand leuke ideeën om ze te verwerken?

sillygirl
Berichten: 380
Lid geworden op: wo dec 11, 2013 13:10
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door sillygirl »

in de biowinkel heb je van dat gomasio, een mix van sesampoeder met zout (helaas vaak nogal veel zout maar het is erg smaakvol met meer sesam), misschien dat je zoiets ervan kunt maken met een goede keukenmachine?

en als het rauw is kun je het proberen te kiemen, wel gezond :)

Overstand
Berichten: 618
Lid geworden op: vr apr 19, 2013 20:14
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Overstand »

Ananas schreef:We hebben hier een mega voorraad sesamzaad... iemand leuke ideeën om ze te verwerken?
shit me too :s

24-04 of zo is einde tht.

Dus elke dag maal ik nu 1 lepel in me salade.

Wanneer ik savonds toetje doe, dat is dan altijd :s geopende droge vijgen waarin ik gemalen sesamzaad 'instop' met een tl raw cacoao, ik zal maar niet zeggen is lekker, onderhand vind ik rauwe cacoao smaken als de chocolade van magnum vroeger 8) zo unconditiond on some fuck the system lets get free shit.

Dus 1 el elke dag gemalen in me salade, mixed goed met gemalen/gepulverde lijnzaad,

en wat ik zeg met dat toetje, naast de smaak ziet er ook best goed uit.

En heb laatst 1 el gemalen bovenop de el edelgist in mn aardappelzuurkoolpuree.

In deeg ga ik em stoppen als ik lekker borek maak, gemalen.

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Martine »

Sesampannenkoeken: giet het beslag in de pan en strooi het sesamzaad erover voordat de bovenkant stolt
Muffins: in het beslag verwerken zoals in mijn spinaziemuffins of deze
Sesamrepen: (beetje lullig om naar je eigen recept te linken, maar ze zijn echt lekker)
Lijnzaadcrackers: http://vegetus.nl/lijnzaad-amandel-crackers/
Tempeh katsu uit Vegan Eats World: sesamzaad in het paneermeel
Roerbakgerechten: voor het serveren erover strooien
Vegan parmesan: http://vegetus.nl/vegan-parmezaan/
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

sillygirl
Berichten: 380
Lid geworden op: wo dec 11, 2013 13:10
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door sillygirl »

Martine schreef:Vegan parmesan: http://vegetus.nl/vegan-parmezaan/
Oeh, dat klinkt heerlijk! Die moet ik eens proberen, heb net een keukenmachine gekocht :D

indra
Berichten: 667
Lid geworden op: zo nov 11, 2007 18:31
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door indra »

Ananas schreef:We hebben hier een mega voorraad sesamzaad... iemand leuke ideeën om ze te verwerken?

maar ik denk altijd dat zulke dingen wel even kunnen na de officeele houdbaarheidsdatum..

Overstand
Berichten: 618
Lid geworden op: vr apr 19, 2013 20:14
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Overstand »

Hoi Indra,

ik heb mijn moeder gevraagd en zei vertelde me dat ik het in de koelkast goed kon houden of evt. diepvries.

Ik maak nu volkoren aardappelborek, waarin ik gemalen sesam heb verwerkt in de deeg en overdatum baksoda :P

Ananas
Berichten: 3353
Lid geworden op: za mar 01, 2008 20:21
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Ananas »

indra schreef:
Ananas schreef:We hebben hier een mega voorraad sesamzaad... iemand leuke ideeën om ze te verwerken?

maar ik denk altijd dat zulke dingen wel even kunnen na de officeele houdbaarheidsdatum..
dat is zo. ik wil er gewoon vanaf. zonde om weer mee te verhuizen.

bedankt voor de tips Martine!

Plaats reactie