Taart bakken

Deel en bespreek recepten met anderen. Culinaire hoek. Vragen en tips!

Moderators: Morality, Martine

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Fee
Berichten: 664
Lid geworden op: zo mei 25, 2003 21:33

Taart bakken

Bericht door Fee » do feb 24, 2005 9:47

Hoi allemaal,

Weet iemand waarom de taarten en cakes die ik bak steeds in het midden (en niet gelijkmatig) opbollen. Het is nogal onhandig voor het versieren namelijk :(. Ik heb wel eens gelezen dat het mischien helpt te bakken op een wat minder hoge temperatuur.

Groetjes,

Fee

Gebruikersavatar
Fee
Berichten: 664
Lid geworden op: zo mei 25, 2003 21:33

Bericht door Fee » ma feb 28, 2005 23:08

Weet niemand het :cry: ?

Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8198
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Bericht door Vegantastic » ma feb 28, 2005 23:11

Op welke temperatuur bak je dan?

Zit er niet iets te veel zout in of een of ander rijsmiddel?

Gebruikersavatar
Fee
Berichten: 664
Lid geworden op: zo mei 25, 2003 21:33

Bericht door Fee » ma feb 28, 2005 23:24

Hi,

Vaak 180 graden. Ik gebruik allerlei soorten rijsmiddelen (natriumbicarbonaat, bakpoeder en wijnsteenbakpoeder) al naar gelang wat voor taart of cake ik ga bakken. Vaak worden de taarten die ik maak een soort van heuveltjes.

Groet,

Fee

Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8198
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Bericht door Vegantastic » ma feb 28, 2005 23:58

180 graden daar word de meeste taarten wel op gebakken. Ligt het dan niet aan teveel bakboeder?

Apraxia
Berichten: 1173
Lid geworden op: do nov 21, 2002 14:03
Leefwijze: veganist

Bericht door Apraxia » di mar 01, 2005 13:48

Zou kunnen ja. Dan rijsttie te snel en ploftie weer in elkaar.
Als er iemand op je pist, dan is het vast een veganist.

Gebruikersavatar
Fee
Berichten: 664
Lid geworden op: zo mei 25, 2003 21:33

Bericht door Fee » di mar 01, 2005 14:13

Hoi Apraxia en DeNatuur,

Ik doe er zoveel rijsmiddel in als er van een recept in moet. De baksels die ik maak ploffen niet in elkaar. Ze bollen vooral in het midden op en niet aan de zijkant. Ik moet maar gewoon eens gaan kijken wat er gebeurt als ik op 170 graden bak.

Het zou ook kunnen dat de warmte in de oven niet goed wordt verdeeld. Hebben de taarten en cakes die julle bakken wel een vlakke bovenkant?

Groet,

Fee

Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8198
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Bericht door Vegantastic » di mar 01, 2005 14:19

Fee schreef:Het zou ook kunnen dat de warmte in de oven niet goed wordt verdeeld. Hebben de taarten en cakes die julle bakken wel een vlakke bovenkant?
De cakes zijn vaak wel wat boller. De taarten zijn plat of zijn iets hoger bij de randen.

Misschien dat het dan toch aan de oven licht.

Framboos
Berichten: 4645
Lid geworden op: do nov 18, 2004 13:55

Bericht door Framboos » di mar 01, 2005 16:44

Ik heb ook nog nooit een cake met een platte bovenkant gehad hoor...


Misschien dat het aan de zijkanten warmer wordt? (Ik zou niet weten waarom het dan in het midden hoger wordt, maar ik gok dat de vorm veel warmer wordt dan het middelste gedeelte). Heeft iemand al eens zo'n siliconenbakvorm gebruikt? Blijft een cake dan platter? (Hierbij gok ik dat siliconen niet zo warm worden als normale bakvormen...)

Dick
Berichten: 1377
Lid geworden op: wo nov 20, 2002 14:05
Leefwijze: veganist
Locatie: Drechtsteden
Contacteer:

Re: Taart bakken

Bericht door Dick » di mar 01, 2005 17:08

Fee schreef:Hoi allemaal,

Weet iemand waarom de taarten en cakes die ik bak steeds in het midden (en niet gelijkmatig) opbollen. Het is nogal onhandig voor het versieren namelijk :(. Ik heb wel eens gelezen dat het mischien helpt te bakken op een wat minder hoge temperatuur.

Groetjes,

Fee
Als ik cake bak dan zie ik ook dat het in het midden opbolt. Maar dat is als je het omdraait toch opgelost. De bovenkant wat je ziet in de oven is in feite uiteindelijk de onderkant.
Ik hoop dat dit het antwoord is op je vraag.

Framboos
Berichten: 4645
Lid geworden op: do nov 18, 2004 13:55

Bericht door Framboos » di mar 01, 2005 17:20

He? SOrry, maar volgens mij snap ik niet wat je bedoelt... Draai jij je taart of cake om?!

Gebruikersavatar
Fee
Berichten: 664
Lid geworden op: zo mei 25, 2003 21:33

Bericht door Fee » di mar 01, 2005 17:27

DeNatuur.NL schreef:De taarten zijn plat of zijn iets hoger bij de randen.
Misschien moeten we eens samen een taart bakken. Met jouw randen en mijn midden moeten we samen een vlakke taart krijgen :D

Gebruikersavatar
Fee
Berichten: 664
Lid geworden op: zo mei 25, 2003 21:33

Re: Taart bakken

Bericht door Fee » di mar 01, 2005 17:30

Dick schreef:Als ik cake bak dan zie ik ook dat het in het midden opbolt. Maar dat is als je het omdraait toch opgelost. De bovenkant wat je ziet in de oven is in feite uiteindelijk de onderkant.
Ik krijg een vrij onstabiele onderkant als ik een cake of taart zou omdraaien.

Groet,

Fee

Dick
Berichten: 1377
Lid geworden op: wo nov 20, 2002 14:05
Leefwijze: veganist
Locatie: Drechtsteden
Contacteer:

Bericht door Dick » di mar 01, 2005 17:39

Framboos schreef:He? SOrry, maar volgens mij snap ik niet wat je bedoelt... Draai jij je taart of cake om?!
Ik gebruik een gewone cakevorm. Als je de openkant (de onderkant dus) naar boven legt kan je er beslag in doen. Hupsakee in de oven met de open kant naar boven ;). Als het klaar is draai je het om en haal je de vorm van je cake. Dan ligt de bovenkant van je cake ook meteen boven. Handig he!! :)
Zo doe ik het.

Dick
Berichten: 1377
Lid geworden op: wo nov 20, 2002 14:05
Leefwijze: veganist
Locatie: Drechtsteden
Contacteer:

Re: Taart bakken

Bericht door Dick » di mar 01, 2005 17:41

Fee schreef:
Dick schreef:Als ik cake bak dan zie ik ook dat het in het midden opbolt. Maar dat is als je het omdraait toch opgelost. De bovenkant wat je ziet in de oven is in feite uiteindelijk de onderkant.
Ik krijg een vrij onstabiele onderkant als ik een cake of taart zou omdraaien.

Groet,

Fee
Soms wil het bij mij niet helemaal goed loskomen. Doch dat komt niet vaak voor. Ik smeer altijd wel een flinke laag margarine aan de wanden en de onderkant.

Gebruikersavatar
Fee
Berichten: 664
Lid geworden op: zo mei 25, 2003 21:33

Bericht door Fee » di mar 01, 2005 17:44

Ik bedoel dat de bovenkant rond is (zoals bij een brood). Daarom is de cake onstabiel als je hem omdraait.

Groet,

Fee

Dick
Berichten: 1377
Lid geworden op: wo nov 20, 2002 14:05
Leefwijze: veganist
Locatie: Drechtsteden
Contacteer:

Bericht door Dick » di mar 01, 2005 17:46

Onderstaand recept gebruik ik vaak.

150 gram plantaardige margarine (munsterland EKO)
150 gram rietsuiker (de Nieuwe Band EKO)
200 gram bloem (v de Molen EKO)
1 half zakje wijnsteenbakpoeder (Natura)
1 zakje vanille suiker
2 bananen EKO
1 appel EKO

en na een uur alvast even kijken of het gaar is, vijf kwartier kan soms wel eens te lang zijn.

Op de vrijwilligersdag heb ik een aantal varianten hierop gemaakt.

Een aantal zonder rietsuiker (plaatsvervanger perendiksap)
Naast de appelversie had ik ook cakes met walnoten, kiwi en peer gemaakt.

Dick
Berichten: 1377
Lid geworden op: wo nov 20, 2002 14:05
Leefwijze: veganist
Locatie: Drechtsteden
Contacteer:

Bericht door Dick » di mar 01, 2005 17:49

Fee schreef:Ik bedoel dat de bovenkant rond is (zoals bij een brood). Daarom is de cake onstabiel als je hem omdraait.

Groet,

Fee
Daar heb ik nooit last van.

Gast

Bericht door Gast » di mar 01, 2005 18:20

Dick schreef:
Framboos schreef:He? SOrry, maar volgens mij snap ik niet wat je bedoelt... Draai jij je taart of cake om?!
Ik gebruik een gewone cakevorm. Als je de openkant (de onderkant dus) naar boven legt kan je er beslag in doen. Hupsakee in de oven met de open kant naar boven ;). Als het klaar is draai je het om en haal je de vorm van je cake. Dan ligt de bovenkant van je cake ook meteen boven. Handig he!! :)
Zo doe ik het.
Goh, dat doe ik nou nooit! Voor mij is de openkant gewoon de bovenkant. En die bollende kant is de bovenkant van mijn cake...

Wat grappig dat sommigen dat dus blijkbaar precies andersom zien...

Gast

Bericht door Gast » di mar 01, 2005 18:21

Dick schreef:
Fee schreef:Ik bedoel dat de bovenkant rond is (zoals bij een brood). Daarom is de cake onstabiel als je hem omdraait.

Groet,

Fee
Daar heb ik nooit last van.
Maar hoe komt ie bij jou uit de oven dan? Is de bovenkant (oeps, voor jou de onderkant dus) dan wel boller?

Plaats reactie