Tofu marineren

Deel en bespreek recepten met anderen. Culinaire hoek. Vragen en tips!

Moderators: Morality, Martine

Plaats reactie
Gebruikersavatar
een of andere pipo
Berichten: 49
Lid geworden op: do jun 29, 2006 12:24

Bericht door een of andere pipo » di nov 14, 2006 21:52

als ik sojashiiit (tofu, brokken, whatever) eerst een paar uur marineer (bijvoorbeeld met sojasaus) en dan ga bakken brandt het altijd heel snel aan, om het echt lekker te bakken lijkt dan niet echt meer mogelijk, hoe doen jullie dat?

Apraxia
Berichten: 1173
Lid geworden op: do nov 21, 2002 14:03
Leefwijze: veganist

Bericht door Apraxia » di nov 14, 2006 22:51

een of andere pipo schreef:als ik sojashiiit (tofu, brokken, whatever) eerst een paar uur marineer (bijvoorbeeld met sojasaus) en dan ga bakken brandt het altijd heel snel aan, om het echt lekker te bakken lijkt dan niet echt meer mogelijk, hoe doen jullie dat?
Eerst bakken, dan marineren.
Als er iemand op je pist, dan is het vast een veganist.

Gebruikersavatar
Wanda
Berichten: 1481
Lid geworden op: di dec 24, 2002 13:43
Leefwijze: veganist
Locatie: Wisconsin, U.S.A.
Contacteer:

Bericht door Wanda » wo nov 15, 2006 1:04

Ik gooi ook bijna altijd de marinade eroverheen tijdens het bakken, maar heb geen last van aanbranden als ik het van tevoren doe.
Ik denk dat het misschien ook te maken heeft met de pan die je gebruikt.
Ik doe het altijd in een non-stick en dan heb ik geen last van aanbranden (behalve als de pan een beetje oud aan het worden is).

Gebruikersavatar
Joop
Berichten: 1402
Lid geworden op: di aug 01, 2006 7:56

Bericht door Joop » wo nov 15, 2006 8:14

Goeie pannen zijn onontbeerlijk voor een veganist!

Gebruikersavatar
Nel
Berichten: 467
Lid geworden op: di aug 08, 2006 13:23
Leefwijze: veganist
Locatie: Usquert

Re: Tofu marineren

Bericht door Nel » wo nov 15, 2006 9:07

Framboos schreef:Tofu marineer ik altijd met ketjap en/of sojasaus en sambal. Maar voor de variatie lijkthet me lekker het een keer met iets anders te marineren. Iemand ideeën?
Ik heb de lekkerste ketjap "ooit" bij de toko gevonden. :hungry2:
Ook heerlijk om te marineren en om het gewoon erbij te gooien.
Het heet ABC kecap manis, special sweet soy sauce. Zie http://www.asiaexpressfood.nl/products/en/440/ en klik rechtsonder op nr 5630

Gebruikersavatar
Wanda
Berichten: 1481
Lid geworden op: di dec 24, 2002 13:43
Leefwijze: veganist
Locatie: Wisconsin, U.S.A.
Contacteer:

Bericht door Wanda » wo nov 15, 2006 16:45

Wat ik ook vaak met de tofu doe is bakken, sesamzaadjes eroverheen, wat tamari en gistvlokken.

barbara
Berichten: 4
Lid geworden op: wo apr 21, 2004 9:04
Leefwijze: veganist
Locatie: Haarlem

Bericht door barbara » ma jan 22, 2007 3:18

Ik frituur de in blokjes gesneden tofu altijd eerst in een laagje olie (wel eerst goed droogdeppen). Lichtbruin laten bakken, zeker niet te lang. Dan goed uit laten lekken op keuken papier, afkoelen en in de marinade zetten. Zeker voor 1 uur en liefst langer. Ik houd het liefst van Indiase en Indonesische kruidenmixen die makkelijk zelf zijn samen te stellen, dus veel kerrie achtige mixjes.
Wees de verandering die je in de wereld wilt zien.

Gebruikersavatar
Wanda
Berichten: 1481
Lid geworden op: di dec 24, 2002 13:43
Leefwijze: veganist
Locatie: Wisconsin, U.S.A.
Contacteer:

Bericht door Wanda » wo mei 09, 2007 23:41

Toen ik dit weekend bij PETA was heb ik ook een kleine kookcursus gevolgd met hun master chef.
Hij is van mening dat je echt nooit nonstick pannen moet gebruiken.
Ik heb ook vaak gehoord dat het slecht voor de gezondheid is.
Ik gebruik ze toch, omdat het mij nooit gelukt was om in andere pannen tofu e.d. te bakken zonder dat het vreselijk gaat plakken.
Hij heeft een truukje laten zien om stainless steel of cast iron pannen non stick te maken.
Terwijl hij de pan omwarmt, strooit hij een klein beetje zout over de bodem heen.
Dat laat hij zo een beetje opwarmen en dan doet hij er wat olie bij.
Hij liet het zien tijdens een demo en het werkte perfect.
Ik heb het gisteren en vandaag gelijk zelf geprobeerd en het werkt inderdaad verbazingwekkend goed!

Om schoon te maken wast hij de pan gelijk na het koken, terwijl die nog heel erg heet is.
Dat deed ik gisteren, maar vandaag was ik er te lui voor. Ik kreeg hem toch nog makkelijk schoon. :)

Mave
Berichten: 731
Lid geworden op: do apr 06, 2006 12:46
Leefwijze: vegetarier

Bericht door Mave » do mei 10, 2007 10:10

Handig! :D Dat ga ik ook proberen.

Maar ik vind tofu eigenlijk best wel vies, laatste tijd.

Gebruikersavatar
Nel
Berichten: 467
Lid geworden op: di aug 08, 2006 13:23
Leefwijze: veganist
Locatie: Usquert

Bericht door Nel » do mei 10, 2007 11:29

Mave schreef:Handig! :D Dat ga ik ook proberen.

Maar ik vind tofu eigenlijk best wel vies, laatste tijd.
Ja, daar heb ik ook last van. Ik heb nu weer een ander merk die ik momenteel lekker vind.
Dat is van de Jumbo het merk Sofine.
Op de ??n of nadere manier vind ik AH niet lekker meer.
Of ze er steeds aan rommelen, weet ik niet.

Gebruikersavatar
Wanda
Berichten: 1481
Lid geworden op: di dec 24, 2002 13:43
Leefwijze: veganist
Locatie: Wisconsin, U.S.A.
Contacteer:

Bericht door Wanda » do mei 10, 2007 13:03

Wat altijd mijn lievelingsmerk seitan was is ook erg vies geworden.
Volgens mij rommelen ze inderdaad soms aan een produkt.

Gebruikersavatar
Marla
Berichten: 3895
Lid geworden op: vr jan 10, 2003 11:07
Leefwijze: veganist

Bericht door Marla » do mei 10, 2007 18:08

Nel schreef:
Ja, daar heb ik ook last van. Ik heb nu weer een ander merk die ik momenteel lekker vind.
Dat is van de Jumbo het merk Sofine.
Op de ??n of nadere manier vind ik AH niet lekker meer.
Of ze er steeds aan rommelen, weet ik niet.
Ik heb die van de AH nooit lekker gevonden eigenlijk, beetje smakeloos en hij valt al uit elkaar als je ernaar kijkt! Ik heb meestal supertofu, goedkoop, lekker en stevig.

-gebruikergewist-

Bericht door -gebruikergewist- » do mei 10, 2007 18:12

Ik koop (als ik er tijd voor heb) meestal van die blokken verse tofu bij de toko (die je zelf uit een grote bak vocht kan pakken). Is nog veel goedkoper ook!

Een manier om tofu wat steviger te krijgen is door het in een pan met water (helemaal kopje onder) net zolang te koken tot het boven komt drijven. Daarna natuurlijk goed laten uitlekken/persen (maar dat doe ik ook bij niet-gekookte tofu) voor je het verder gaat verwerken.

Gebruikersavatar
Kirsty xvx
Berichten: 1999
Lid geworden op: ma jun 20, 2005 9:10
Leefwijze: veganist

Bericht door Kirsty xvx » do mei 10, 2007 19:04

Is dat gentech vrij???
Put a ribbon round my neck and call me a libertine
I will sing you songs of dreams I used to dream
I will sail away on seas of silver and gold
Until I reach my home

Gebruikersavatar
Billie&Bollie
Berichten: 206
Lid geworden op: ma jul 31, 2006 19:58
Locatie: Belgi

Bericht door Billie&Bollie » do mei 10, 2007 19:54

Bij de toko zijn van die dingen meestal niet ggo-vrij. Ik koop dat liever bij de natuurwinkel, ookal is het dan duurder.

Gebruikersavatar
Joop
Berichten: 1402
Lid geworden op: di aug 01, 2006 7:56

Bericht door Joop » vr mei 11, 2007 7:22

Taifun heeft goede tofu blokken. En de voorgekruide reepjes van de Hobbit zijn meer dan koning! Alleen heb ik die vooralsnog alleen bij de Ekoplaza zien liggen.

Fontanelle
Berichten: 1713
Lid geworden op: ma nov 07, 2005 21:49
Leefwijze: veganist

Bericht door Fontanelle » vr mei 11, 2007 7:57

Provamel Tofu is ook top.

Mave
Berichten: 731
Lid geworden op: do apr 06, 2006 12:46
Leefwijze: vegetarier

Bericht door Mave » vr mei 11, 2007 7:57

Ik heb meestal zo'n blok in een blauwe verpakking, die is wel Gentechvrij staat erop.

(Maar ik lust eigenlijk alleen die wokreepjes; misschien is er iets mis met mijn bereidingswijze:p)

Gebruikersavatar
Joop
Berichten: 1402
Lid geworden op: di aug 01, 2006 7:56

Bericht door Joop » vr mei 11, 2007 7:59

Fontanelle schreef:Provamel Tofu is ook top.
En die nieuwe dubbelpakken zijn nog eens voordelig ook! (1.95 voor 2 pakken van 250(?) gram.

Gebruikersavatar
Wanda
Berichten: 1481
Lid geworden op: di dec 24, 2002 13:43
Leefwijze: veganist
Locatie: Wisconsin, U.S.A.
Contacteer:

Bericht door Wanda » vr mei 11, 2007 13:50

Hier in Amerika verkopen ze nu pakken waar de tofu al in blokjes gesneden is.
Die chef bij PETA gebruikte het. Ik heb ze nog niet bij mij in de winkel zien liggen.
Wel makkelijk!

Plaats reactie