Tofu marineren

Deel en bespreek recepten met anderen. Culinaire hoek. Vragen en tips!

Moderators: Morality, Martine

Plaats reactie
Framboos
Berichten: 4645
Lid geworden op: do nov 18, 2004 13:55

Tofu marineren

Bericht door Framboos » di feb 22, 2005 16:16

Tofu marineer ik altijd met ketjap en/of sojasaus en sambal. Maar voor de variatie lijkthet me lekker het een keer met iets anders te marineren. Iemand ideeën?

reggie
Berichten: 517
Lid geworden op: zo aug 22, 2004 11:26

Bericht door reggie » di feb 22, 2005 16:55

ik gebruik vaak ketjap,ui,knoflook,koriander,laos,komijnzaad(gemalen),peper,sambal om seitan te marineren a la sate

Toeps
Berichten: 107
Lid geworden op: ma jun 07, 2004 18:30
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Bericht door Toeps » di feb 22, 2005 16:58

Ik marineer het wel eens met tahin en wat sojasaus. Klinkt misschien vreemd, maar het is heel lekker!

Wanda
Berichten: 1481
Lid geworden op: di dec 24, 2002 13:43
Leefwijze: veganist
Locatie: Wisconsin, U.S.A.
Contacteer:

Bericht door Wanda » di feb 22, 2005 17:44

Ik doe het vaak met gistvlokken en ketchup (en soms wat sesamzaadjes en soy saus).

Ik maak ook wel eens sweet and sour tofu.
Tofu bakken met knoflook en gember en daarna sausje eroverheen van ananassap, citroensap, ketchup, soy sauce, zoetmiddel (suiker of ik gebruik ahoorsiroop) en zetmeel en wat stukjes ananas. Roeren tot de saus dik wordt.

Framboos
Berichten: 4645
Lid geworden op: do nov 18, 2004 13:55

Bericht door Framboos » wo feb 23, 2005 13:46

ok, ketchup kan ik wel een keer proberen (met een klein stukje, hihi, want ben niet zo dol op ketchup) en dan misschien met havermout en dan in de over voor een krokant korstje.

Maar weet niemand een andere vloeistof dan ketjap/sojasaus?! Ik wil eens een hele andere smaak.... En kruiden enzo kan wel, maar die wil ik dan graag in de saus/marinade erbij doen...

Wanda
Berichten: 1481
Lid geworden op: di dec 24, 2002 13:43
Leefwijze: veganist
Locatie: Wisconsin, U.S.A.
Contacteer:

Bericht door Wanda » wo feb 23, 2005 15:51

Framboos schreef:Maar weet niemand een andere vloeistof dan ketjap/sojasaus?! Ik wil eens een hele andere smaak.... En kruiden enzo kan wel, maar die wil ik dan graag in de saus/marinade erbij doen...
Ik doe ook wel eens pindasaus over de tofu heen.
Pindakaas, water, sojasaus, rijstazijn, zoetstof (b.v. ahoorsiroop of suiker). Eventueel wat knoflook of gember. Bij elkaar gooien, verwarmen, roeren, klaar.
Ik gooi deze saus ook soms over rijst of pasta. Zo makkelijk te maken.

reggie
Berichten: 517
Lid geworden op: zo aug 22, 2004 11:26

Bericht door reggie » wo feb 23, 2005 18:16

ik eet vaak aardappeltjes overgoten met citroensap,olie,eetlepel kruiden voor kruidenboter (natuurwinkel merk pyramide)uit de oven

ik kan me indenken dat deze marinade ook goed te gebruiken is voor tofu,seitan enz
ik ga het binnenkort wel met seitan proberen.

Om te marineren kan je ook de flesjes saus van Lima gebruiken(natuurwinkel) maar deze zijn ook op basis van sojasaus

Wanda
Berichten: 1481
Lid geworden op: di dec 24, 2002 13:43
Leefwijze: veganist
Locatie: Wisconsin, U.S.A.
Contacteer:

Bericht door Wanda » wo feb 23, 2005 23:49

Niet echt een marineersausje, maar je zou het vast ook wel over tofu heen kunnen gieten. Een van mijn lievelingssausjes is de 'Divine Cashew Mushroom Gravy'. Het is me gelukt het recept op mijn site te krijgen!

Wildflower
Berichten: 141
Lid geworden op: za jan 21, 2006 14:28
Leefwijze: part-time veganist

Re: Tofu marineren

Bericht door Wildflower » di feb 14, 2006 15:38

Framboos schreef:Tofu marineer ik altijd met ketjap en/of sojasaus en sambal. Maar voor de variatie lijkthet me lekker het een keer met iets anders te marineren. Iemand idee?n?
Domme vraag mijnerzijds: hoe lang moet je tofu marineren?
En ik neem aan dat je dan gewoon de basistofu neemt (zo'n wit 'blok')?
Kun je het na het marineren gewoon in de koekenpan bakken?

Wanda
Berichten: 1481
Lid geworden op: di dec 24, 2002 13:43
Leefwijze: veganist
Locatie: Wisconsin, U.S.A.
Contacteer:

Re: Tofu marineren

Bericht door Wanda » di feb 14, 2006 17:45

Wildflower schreef:Domme vraag mijnerzijds: hoe lang moet je tofu marineren?
En ik neem aan dat je dan gewoon de basistofu neemt (zo'n wit 'blok')?
Kun je het na het marineren gewoon in de koekenpan bakken?
Geen domme vraag hoor.
Gewone basis tofu is goed hiervoor (zo'n wit blok inderdaad :) ).
Je kan het een paar dagen laten marineren, een nachtje, een paar uren, een uurtje, of mijn eigen favoriete methode: gewoon er overheen gieten tijdens het bakken.

Kijk gewoon wat je het lekkerst vindt en waar je het geduld voor hebt.

Wildflower
Berichten: 141
Lid geworden op: za jan 21, 2006 14:28
Leefwijze: part-time veganist

Tofu marineren

Bericht door Wildflower » di feb 14, 2006 20:15

Bedankt Wanda! Ik ga het zeker proberen! :D

Gebruikersavatar
Sanne
Berichten: 131
Lid geworden op: ma mei 19, 2003 16:48
Locatie: Amersfoort

Bericht door Sanne » wo feb 15, 2006 21:14

Nog twee lekkere dingen als marinade:

Pindakaas met sambal en eventueel wat gember.

of

een klein kopje heet water, half tot heel bouillonblokje in oplossen, lepel(tje) marmite erbij oplossen. Dit vies ogende zwarte sapje dan als marinade gebruiken.

Gebruikersavatar
Sanne
Berichten: 131
Lid geworden op: ma mei 19, 2003 16:48
Locatie: Amersfoort

Bericht door Sanne » wo feb 15, 2006 21:15

Nog twee lekkere dingen als marinade:

Pindakaas met sambal en eventueel wat gember.

of

een klein kopje heet water, half tot heel bouillonblokje in oplossen, lepel(tje) marmite erbij oplossen. Dit vies ogende zwarte sapje dan als marinade gebruiken.

Gebruikersavatar
Sanne
Berichten: 131
Lid geworden op: ma mei 19, 2003 16:48
Locatie: Amersfoort

Bericht door Sanne » wo feb 15, 2006 21:17

Nog twee lekkere dingen als marinade:

Pindakaas met sambal en eventueel wat gember.

of

een klein kopje heet water, half tot heel bouillonblokje in oplossen, lepel(tje) marmite erbij oplossen. Dit vies ogende zwarte sapje dan als marinade gebruiken.

fiepje
Berichten: 63
Lid geworden op: ma okt 24, 2005 21:45

Bericht door fiepje » do feb 16, 2006 9:05

Hm misschien zou je er wat loempiasaus over heen kunnen gooien?
Dat is overal wel verkrijgbaar in de supermarkt en ik meen dat redelijk wat merken vegan zijn...!

Starsurprise
Berichten: 673
Lid geworden op: zo jun 05, 2005 13:56
Leefwijze: flexanist

Bericht door Starsurprise » za feb 25, 2006 3:20

Ik vermaal de tofu met een vork in piepkleine stukjes, niet minuscuul hoor overigens, ik gooi het in een koekepan, het liefst 1 waarvan de anti-aanbaklaag versleten is, als je het een beetje aan laat bakken is het juist lekkerder vind ik, veel krokanter.

Ik gooi er dan vervolgens varkensvleeskruiden overheen( de benaming is niet juist overigens, zo heet het product wel maar ik gebruik het niet om vlees te kruiden, dus enigszins klopt de naam van het product niet omdat je er ook iets elders mee kunt bestrooien.
Iets plantaardigs bijvoorbeeld.

Daarna gooi ik er wat Magi bij, wat sambal en wat knofklook, dat laatste niet te veel want die bittere smaak heeft nogal de neiging om te overheersen, en wat groentebouillon, een halve theelepel ongeveer.

Annemieke

Bericht door Annemieke » zo feb 26, 2006 14:03

Ik ga zo mijn tofustukjes marineren. Soms gebruik ik weleens sweet chili sauce, maar dat brandt zo snel aan.

Vandaag ga ik eens wat anders proberen: zonnebloemolie, pindakaas, donkere sojasaus en sambal, dat tot een egale marinade mengen en dan uren laten trekken in de tofu.

Annemieke

Bericht door Annemieke » zo feb 26, 2006 14:07

en sesamolie!

Joop
Berichten: 1402
Lid geworden op: di aug 01, 2006 7:56

Bericht door Joop » do nov 02, 2006 15:36

Hmm, pindakaas erbij, dat ik dat nog nooit gedaann heb? :shock:

Ben van de ketjap (niet te veel) en veeeel kruiden (massala, kurkuma, cayenne, grill kruiden, pilli pilli), pitjes, cashews en zaden toevoegen tijdens het bakken.

Marinere we gerookte tofu op dezelfde wijze als normale??

Wildflower
Berichten: 141
Lid geworden op: za jan 21, 2006 14:28
Leefwijze: part-time veganist

Bericht door Wildflower » wo nov 08, 2006 22:53

Joop schreef: Marinere we gerookte tofu op dezelfde wijze als normale??
Ik denk het niet, rooktofu heeft zelf al meer smaak dan gewone tofu, dus (lang) marineren is niet nodig lijkt mij.

Plaats reactie