Appeltaart

Deel en bespreek recepten met anderen. Culinaire hoek. Vragen en tips!

Moderators: Morality, Martine

Ed
Berichten: 455
Lid geworden op: ma dec 09, 2002 10:45
Leefwijze: flexitarier
Locatie: Home is Where the Heart is

Bericht door Ed »

Verkeerde gedachten zijn de hoofdoorzaak van kanker. Ik maak me ernstig zorgen over jou. :idea: :twisted:

reggie
Berichten: 517
Lid geworden op: zo aug 22, 2004 11:26

Bericht door reggie »

een beetje appeldiksap uitsmeren over de bovenkant werkt ook uitstekend halverwege de baktijd.

Framboos
Berichten: 4645
Lid geworden op: do nov 18, 2004 13:55

Bericht door Framboos »

reggie schreef:een beetje appeldiksap uitsmeren over de bovenkant werkt ook uitstekend halverwege de baktijd.
Dan ga ik dat maar proberen, want sojamelk verbrandt duidelijk NIET. Het deeg was wel iets donkerder dan toen ik appeltaart maakte en er helemaal niets opsmeerde, maar het mag van mij nog wel iets donkerder en glanzender....

* HiPpY *
Berichten: 283
Lid geworden op: vr nov 26, 2004 16:13
Leefwijze: veganist
Locatie: Wageningen

Bericht door * HiPpY * »

heey heey,
Ik laat het ei gewoon weg, en gebruik ipv roomboter, palmvet... wel de helft nemen van de roomboter zeg maar... anders wordt ut errug vet:P

GrtzZZz
* PeAcE *

Framboos
Berichten: 4645
Lid geworden op: do nov 18, 2004 13:55

Bericht door Framboos »

* HiPpY * schreef:heey heey,
Ik laat het ei gewoon weg, en gebruik ipv roomboter, palmvet... wel de helft nemen van de roomboter zeg maar... anders wordt ut errug vet:P

GrtzZZz
Wow, waarom kies je voor palmvet? Dat is wel ongeveer het slechtste vet dat er is...

Ik gebruik gewoon Wajang...

En mijn laatste appeltaart was goed gelukt, alleen ik had weer iets te veel van het deeg gesnoept (en mijn moeder blijft zich maar afvragen waarom alle cakes, appeltaarten, andere taarten etc zo klein zijn...) en daarom was de bodem een beetje dun...

* HiPpY *
Berichten: 283
Lid geworden op: vr nov 26, 2004 16:13
Leefwijze: veganist
Locatie: Wageningen

Bericht door * HiPpY * »

Framboos schreef:[
Wow, waarom kies je voor palmvet? Dat is wel ongeveer het slechtste vet dat er is...

.
Hoezo is dat het slechtste vet?
Ik las laatst een artikel waarin stond dat dat juist het beste vet is om te verhitten( bakken en frituren...) omdat er dan vrijwel geen Transvetten ontstaan.. dat is namelijk het probleem bij de meeste vetten als je ze gaat verhitten...

GrtZzz

* HiPpY *
* PeAcE *

Framboos
Berichten: 4645
Lid geworden op: do nov 18, 2004 13:55

Bericht door Framboos »

Quote uit 'Te hoog cholesterol' van de Nederlandse Hartstichting:
Onverzadigd vet is beter dan verzadigd vet. (...) Onverzadigd vet komt veel voor in: alle soorten olie (waaronder olijfolie, alleen palmolie bevat naar verhouding veel verzadigd vet.

gebruikergewist

Bericht door gebruikergewist »

Ik heb gisteren een appeltaart gebakken, en het ei gewoon weggelaten. Ik kon me ook niet voorstellen dat 1 ei zoveel zou uitmaken op een hele taart. Maar ik vond de buitenkant van m'n taart nog wel erg witjes, dus ik heb hem maar wat langer in de oven laten staan. Nu kreeg ik de tip van iemand dat het wel eens wil helpen als je wat glucosestroop door het deeg heenkneedt. Iets om te onthouden voor de volgende keer!

Vahid
Berichten: 19
Lid geworden op: do jul 14, 2005 9:40
Locatie: Emmeloord

Appeltaart

Bericht door Vahid »

Om een appeltaart te laten glanzen kun je wat jam, bv. abrikozenjam verwarmen met een klein beetje water. Dit door een zeefje duwen, zodat de stukjes eruit zijn en dan deze gelei met een kwastje over de warme appeltaart smeren.

Marleen
Berichten: 105
Lid geworden op: zo feb 19, 2006 21:30
Leefwijze: veganist

Bericht door Marleen »

Apraxia schreef:CANADESE APPELTAART
Deze appeltaart heb ik enkele dagen geleden gemaakt en het was heerlijk!
Echter ??n minpuntje: de bodem van de taart was kleverig.
Hoe kan ik dit de volgende keer het beste aanpakken en voorkomen?
De bodem langer dan 10 minuten in de oven zetten?

Fontanelle
Berichten: 1713
Lid geworden op: ma nov 07, 2005 21:49
Leefwijze: veganist

Bericht door Fontanelle »

* HiPpY * schreef:Hoezo is dat het slechtste vet?
Hierom:

''Nationale en internationale milieuafspraken verplichten energiebedrijven de kolen waarmee ze hun centrales stoken gedeeltelijk te vervangen door plantaardig materiaal, zogeheten biomassa. Palmolie, dat wordt verbouwd in Maleisi? en Indonesi?, is daar een vorm van. Voor de aanleg van de palmolieplantages wordt volgens Milieudefensie jaarlijks bijna vier miljoen hectare tropisch regenwoud gekapt. Dat staat gelijk aan zeven hectare per minuut.''

''Ontbossing
Gebieden met laaglandregenwoud zijn heel geschikt voor nieuwe oliepalmplantages. Industrie en overheden in Indonesi? en Maleisi? zeggen dat een groot deel van de plantages in gebieden wordt aangelegd die al gebruikt werden voor houtkap, of waar al andere plantages liggen. Maar milieuorganisaties stellen dat er juist nieuw regenwoud gekapt of verbrand wordt voor de plantages. De ontbossing brengt veel bedreigde dier- en plantensoorten nog verder in het nauw (Aziatische olifant, Sumatraanse tijger, neushoorn).

Watervervuiling
De palmvruchten moeten na de oogst snel worden uitgeperst. Het uitpersen levert behalve ruwe palmolie ook afval op. Vloeibaar afval en uitgeperste palmvruchtresten worden vaak in naburige rivieren geloosd waar het gaat rotten. Dit veroorzaakt zuurstofgebrek met grote vissterfte tot gevolg en zet de lokale voedselvoorziening onder druk.

Kunstmest en bestrijdingsmiddelen
Ratten eten graag oliepalmvruchten. Om ze te bestrijden worden giftige bestrijdingsmiddelen gebruikt die ook andere dieren doden. Volgens de industrie wordt inmiddels op grote schaal gebruik gemaakt van uilen om de ratten te bestrijden. Dit beperkt het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Verder worden middelen gebruikt tegen schimmelziekten en tegen neushoornkevers.

Luchtvervuiling
In tijden van droogte is in Zuidoost Azi? sprake van ernstige rookoverlast en luchtverontreiniging door verbranding van bos, met name voor de palmolieteelt. Hierbij gaan ook ontwaterde veenbodems branden. Vooral dit laatste leidt tot veel luchtverontreiniging en CO2-uitstoot. ''

Mary

Re: Appeltaart

Bericht door Mary »

Hallo allemaal,

Pas geleden de Canadese appeltaart gemaakt -die met hippiehavermout :lol:
Groot suces want die was erg lekker en inderdaad zorgt de havermout voor een krokant detail.
Ik heb er naast rozijnen en appels nog paranoten ingedaan
Kortom een aanrader :wink:
Dank voor de tip,
Groetjes Mary

Apraxia
Berichten: 1173
Lid geworden op: do nov 21, 2002 14:03
Leefwijze: veganist

Re:

Bericht door Apraxia »

Marleen schreef:
Apraxia schreef:CANADESE APPELTAART
Deze appeltaart heb ik enkele dagen geleden gemaakt en het was heerlijk!
Echter ??n minpuntje: de bodem van de taart was kleverig.
Hoe kan ik dit de volgende keer het beste aanpakken en voorkomen?
De bodem langer dan 10 minuten in de oven zetten?
Bij mij wordt en blijft hij altijd hard.
Heb je de bodem helemaal af laten koelen?
Als er iemand op je pist, dan is het vast een veganist.

Gebruikersavatar
Annikka-Ayla
Berichten: 1422
Lid geworden op: do feb 28, 2008 12:10
Leefwijze: flexanist

Re: Appeltaart

Bericht door Annikka-Ayla »

Als ik appeltaart maak dan prik ik eerst wat gaatjes in de deegbodem. Dan wat paneermeel over de bodem strooien. De appeltaart bakken op de bakplaat ipv rooster. Bij mij werkt dit goed. Ik heb de tips uit diverse kookboeken gehaald.

Een tijdje terug schreef iemand over palmvet in appeltaart en dat je dan geen transvetten krijgt.
Transvetten zijn geharde vetten die geproduceerd worden door fabrikanten. Dat gebeurt niet in de oven. Het is wel zo dat onverzadigde vetten zich kunnen gaan verbinden met zuurstof als ze verwarmd worden. Dat is niet zo gezond en daarom is palmvet (ondanks andere nadelen ivm milieu) wel een gezondere vetsoort mee te bakken.

Groetjes, Annikka-Ayla

Boukje
Berichten: 131
Lid geworden op: do jan 03, 2008 21:43

Re: Appeltaart

Bericht door Boukje »

even tussendoor (als tip) als je de glans wilt op een (appel)taart zoals je normaal met ei krijgt kan je ook een (heel dun) laagje abrikozenjam (=vegan) erover heen doen, deze geeft glans en net zo een mooie kleur, ik doe dit zelf altijd en het werkt prima.

zo heb je dus die glanzende gelatine (bleh) laag en het kleurtje in een klap vervangen voor een verantwoord vegan alternatief :D

Gebruikersavatar
xmarloesx
Berichten: 565
Lid geworden op: zo aug 15, 2004 21:52
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Re: Appeltaart

Bericht door xmarloesx »

eum, je tip was al eerder gegeven :) en als je bodem klef is dan moet je misschien de appels even wat langer laten staan dan loopt er al aardig wat vocht uit, dat is wss de oorzaak dat het klef word

Framboos
Berichten: 4645
Lid geworden op: do nov 18, 2004 13:55

Re: Appeltaart

Bericht door Framboos »

Boukje schreef:zo heb je dus die glanzende gelatine (bleh) laag
Meestal is dat geen gelatine, maar iets plantaardigs. Naam even vergeten...

Sakura
Berichten: 123
Lid geworden op: ma feb 25, 2008 22:19
Leefwijze: veganist
Locatie: gent
Contacteer:

Re: Appeltaart

Bericht door Sakura »

taartina?

Veg_eric
Berichten: 262
Lid geworden op: vr mei 18, 2007 21:27

Re: Appeltaart

Bericht door Veg_eric »

Framboos schreef:
Boukje schreef:zo heb je dus die glanzende gelatine (bleh) laag
Meestal is dat geen gelatine, maar iets plantaardigs. Naam even vergeten...
Agar-agar of misschien Kuzu / arrowroot?

Framboos
Berichten: 4645
Lid geworden op: do nov 18, 2004 13:55

Re: Appeltaart

Bericht door Framboos »

Nee, dat is te duur. Het is het belangrijkste bestanddeel van taartina inderdaad (maar dat is een merknaam, en vast te duur voor grote bedrijven, maar 't is wel het spul). Het is iig (bijna?) nooit gelatine.

Plaats reactie